Kunst

Kerk

Gemeente

Kerk en Gemeente

Kunstenaar

Christen Kunstenaars

EXPOSITIES

ArsProDeo

Waarom kunst in de kerk?


Soms spreek ik in een kerkdienst en dan neem ik een kunstwerk mee omdat dit het thema op een bijzondere manier verbeeld. Jaren later kom ik dan iemand tegen en die zegt: hé, jij sprak een tijd geleden bij ons in de dienst. Ja, wat je zei weet ik niet meer, maar je had een kunstwerk bij je en dat zag er zo en zo uit.


Deze zomer exposeerde ik een aantal dagen tijdens een jongerenconferentie. Aan het eind kwam er een jongeman naar me toe die zei: twee jaar geleden heb ik mijn geloof aan de wilgen gehangen maar door wat je me hier hebt laten zien weet ik dat ik het weer op moet pakken!


Laatst zei een oudere man tegen me: jij hebt dat kunstwerk gemaakt, hè? Ik denk dat ik dit beeld voor ogen houd op het moment dat ik sterf.Drie voorbeelden uit een hele reeks die ik zou kunnen noemen waaruit blijkt dat beelden nog steeds hun kracht niet verloren hebben en dat de Geest van God er gebruik van maakt.


Spijtig dat de Protestantse kerken zichzelf eeuwenlang te kort hebben gedaan door alle beelden buiten te sluiten. Gelukkig is het tij momenteel aan het keren: zowel onder Protestantse-, als Evangelische gemeenten is er groeiende belangstelling. 


Paulus schrijft uitvoerig over al de gaven die God aan de leden van Zijn gemeente gegeven heeft en hoe die elk tot hun recht moeten komen (1 Cor.12, 13 en 14). In de gemeente van Christus zijn er ook kunstenaars. Laten we hen inzetten tot zegen van iedereen: binnen en buiten de gemeente.


Ars Pro Deo wil een vitrine zijn voor alle Christen- kunstenaars die hun werk ter beschikking van de Kerk stellen. Wij hebben vormen bedacht waarin we uw gemeente kunnen helpen kleine en grote thematische exposities te organiseren. En we tonen voorbeelden van hoe kunst in een stilteruimte of een liturgisch centrum een rol kan spelen. Ik hoop dat ook komend jaar veelvuldig gebruik zal worden gemaakt van al deze prachtige mogelijkheden.  We zijn benieuwd naar uw reactie.


Willem Zijlstra, voorzitter

ArsProDeo

Kunst voor Kerk en Gemeente

Kunst in de Kerkshapeimage_1_link_0
KunstenaarsKunstenaars.htmlKunstenaars.htmlshapeimage_2_link_0
ExpositiesExposities.htmlExposities.htmlshapeimage_3_link_0
Kopen of hurenKopen_of_Huren.htmlKopen_of_Huren.htmlshapeimage_4_link_0
Interieur adviesInterieuradvies.htmlInterieuradvies.htmlshapeimage_5_link_0
Voor KunstenaarsVoor_Kunstenaars.htmlVoor_Kunstenaars.htmlshapeimage_6_link_0
ContactContact.htmlContact.htmlshapeimage_7_link_0
AgendaAgenda.htmlAgenda.htmlshapeimage_8_link_0

Op 9 mei werd het “handboek voor kunst in de kerk gepresenteerd. Marleen Hengelaar-Rookmaker en Anikó Ouweneel redigeerden een prachtige verzameling artikelen rond het gebruik van kunst in de kerk. Ook diverse deelnemers van ArsProDeo leverden een bijdrage.

Dit inspirerende boek, uitgegeven door Buyten en Schipperheijn is eenvoudig te bestellen via bol.com