Workshops en Lezingen

 

 

Door de werkgroepleden en kunstenaars van ArsProDeo worden verschillende workshops en lezingen aangeboden. Kerken en instellingen kunnen ArsProDeo uitnodigen deze bij hen te verzorgen.

 

 

1. Project Jacobsladder,
door Willem Zijlstra

 

 

In de zomer van 2017 heb ik geëxperimenteerd met een methode om de vormen van bestaande mensen om te zetten in transparant plastic. De methode is niet nieuw: hij is afgekeken van een Amerikaanse kunstenaar. Wat wel nieuw is, is dat ik hem toepas op een Bijbels thema – de Jacobsladder. Het kunstproject wordt gerealiseerd in samenwerking met de tieners uit de gemeente en het eindresultaat krijgt vervolgens voor een aantal weken een monumentale plaats in de kerk. Het toegepaste materiaal is voor dit doel uiterst bruikbaar omdat het duidelijk herkenbare mensfiguren blijven – kijk pa, daar klim ik- maar door de transparantie heel onwerkelijk, vervreemdend, engelachtig wordt. Voor de tieners is het een bijzondere ervaring om zo heel lijfelijk betrokken te zijn bij dit Bijbelse thema en de predikant kan hierop aansluiten door het in zijn preek te hebben over engelen en het verhaal uit Genesis.

 

De werkwijze is als volgt:

 

-Voor een belangrijk deel kunnen de deelnemers zelfstandig werken, natuurlijk onder wakend oog van de docent.

-Er zal diverse dagdelen meegewerkt moeten worden (3 avonden van twee uur of één zaterdag 6 uur)

-Na plaatsing van het geheel kan het werk blijven staan zolang als wenselijk is. De figuren blijven lange tijd stabiel.

 

Als duidelijk wordt hoe de situatie in uw kerk is, maak ik een offerte van mijn uurvergoeding en materiaalkosten.

Inmiddels is het project uitgevoerd in drie PKN-kerken van Hilversum en het was een groot succes!

 

 

 

      

 

Video-impressie van het project in de Goede Herderkerk in Huizen. Een reportage van het KRO-NCRV programma “Met Hart en Ziel”, 2020.

 


 

 

2. Workshop Pieta: Verdieping, Reflectie, Ontwerpen, Maken,
door Grady van den Bosch

 

       

 

Het indringende thema Pieta ( Maria met de dode Jezus in de armen, of een variatie daarop) spreekt al eeuwenlang kunstenaars tot de verbeelding, maar komt gek genoeg niet expliciet in de Bijbel voor. Het kent vele betekenislagen, met veelal herkenbare emoties. In deze workshop worden de deelnemers geinspireerd door vele historische en vooral hedendaagse voorbeelden van de Pieta. De deelnemers reflecteren op de vertoonde beelden, om deze tot zich te laten spreken en hen voor te bereiden op het schetsen en maken. Dit delen we met elkaar. Met houtskool wordt de inspiratie vertaald naar eerste beeldende ideeen. En vervolgens wordt dit uitgewerkt in een of meer kunstwerken. Schilderij, boetseren, met textiel werken etc. Alles is mogelijk. Het proces en de resultaten delen we ook weer met elkaar. 

De workshop duurt een dag (bijv. 10.00 – 16.30 uur), maar er kan in overleg ook een kortere versie worden verzorgd. De workshop is geschikt voor professionele kunstenaars en voor amateurs. Zelfs voor beginners. Grady begeleid een ieder op zijn/haar eigen niveau. Maximaal aantal deelnemers: 12. De kerk of deelnemers, verzorgen zelf hun lunch. Schetsmateriaal verzorgt Grady. De deelnemers of kerk verzorgen de overige materialen. Of kiezen ervoor dat Grady ook dat materiaal verzorgt. In dat geval gaat het om schildermateriaal.

Kosten voor een dag, inclusief schetsmateriaal en documentatie, exclusief schildermateriaal: 375, – euro, excl. reiskosten. Eventuele materiaalkosten hangen af van het aantal deelnemers.

 

 

 

 

 

De video geeft een indruk van de activiteiten van de workshop:

 

 

 

3. Lezing “Kruisweg 8 beelden en 8 gedichten”,
door Annewil Jansen

 

 

Annewil Jansen maakte de serie Kruisweg 8 beelden (7 schilderijen en 1 beeld (Pasen)) met daarbij 8 gedichten van Chris Lindhout. Behalve het exposeren hiervan, is er bij de Kruisweg 8 beelden en 8 gedichten een mogelijkheid dat Annewil een presentatie geeft over het ontstaan van de schilderijen en het beeld de Kruisweg en de samenwerking met dichter Chris Lindhout.

Achter de schilderijen zitten meerdere verhalen, het hoofdverhaal is die van het lijden van Jezus Christus. Maar het zijn ook de verhalen van de schilder en de dichter en de stad Jerusalem, waar alle verhalen zijn oorsprong vinden.

Het is mogelijk dat Chris Lindhout de gedichten voordraagt in een Goede Vrijdag viering.

Een bezoeker van de expositie verwoordde het zo: “Je hebt je ziel en zaligheid in deze schilderijen gelegd. Je hebt de emoties van het lijdensverhaal willen overbrengen op de toeschouwer. Dat was en is een moeilijke opgave. Je stelt je kwetsbaar op. Wat mij zeer heeft geraakt zijn de zweepslagen! Fel en brandend. Het fragment van de doornenkroon is een zichtbaar fragment van het grote lijden. Spot – eenzaamheid – angst. Het lijden van de hele mensheid. Ik kom nog eens kijken. Eén keer is niet genoeg.”

 

 

 

 

4. Schilderend Pelgrimeren,
door Annewil Jansen

Annewil Jansen heeft een 5 delige cursus opgezet over schilderend pelgrimeren.
In 5 dagdelen (na Nieuwjaar) volgt ze met haar cursisten het pelgrimspad van de Magiërs die op zoek zijn naar het Christuskind. Vijf Bijbelse verhalen verbeelden door middel van Art journaling.

 

   

 

 

 

5. Lezing “Kunst als teken van geloof”,
door Willem Zijlstra

Sinds de beeldenstorm hebben veel Protestanten nog steeds wat koudwatervrees als het gaat om het gebruik van beeldende kunst in de kerk. Wat heeft kunst ons als gelovigen te bieden? Waar ligt de grens tussen het je laten inspireren en idolatrie? Als Jezus een beeld van God is (idolon) hoe moeten kunstenaars dan omgaan met de verbeelding van deze afbeelding?

Talloze vragen komen ter sprake tijdens een ruime vertoning van afbeeldingen uit de kunstgeschiedenis met de nadruk op onze eigentijdse kunst.

Tijdsduur: 2 uur inclusief inleiding en nagesprek. Gage: € 60.- plus reiskosten.

 

 

 

6. Lezing “Beeld van Jezus, Beeld van God”,
door Willem Zijlstra

In de loop van de kerkgeschiedenis zijner heel wat variaties gemaakt op het portret van Jezus. Die afbeeldingen zeggen iets over Hem, maar ook over de tijd waarin het beeld gemaakt werd: wordt Hij getoond als Germaanse druïde, of als filosoof? Als machthebber of als zelfportret van de maker?

Aan de hand van een grote reeks afbeeldingen maken we een intrigerende tocht door de geschiedenis. We maken kennis met onverwachte kanten van het karakter van deze mens die miljarden mensen geïnspireerd heeft door zijn woorden, zijn daden èn door de manier waarop Hij ons heeft laten kennismaken met zijn Vader.

De lezing duurt 2 uur inclusief inleiding en nagesprek. Gage: € 60.- plus reiskosten