Team

 

 

Dit zijn de medewerkers van de stuurgroep van ArsProDeo. Zij stellen zich zelf kort aan u voor.

 

Willem Zijlstra

Mijn opleiding volgde ik aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam.

Ik werk als part-timer in het Voortgezet Onderwijs, geef schilderles aan de Gooise Academie in Laren en promoot al veertig jaar het gebruik van kunst in de kerk..

In mijn autonome beeldende werk ontstaan vormen naar waarneming of vanuit inhoudelijke thema’s zoals Golfbreker, Groei, Offer, Horizon. Oorspronkelijk ben ik tekenaar/schilder maar de laatste twintig jaar is het steeds meer naar ruimtelijk werk verschoven: brons, hout en materialen die nodig zijn voor de krachtigste verbeelding van mijn onderwerpen.

In 2005 stond mijn werk Agnus Dei in het Singermuseum (Laren). Dit veroorzaakte commotie vanwege het confronterende karakter van het werk. Daar was ik blij mee: ik zet graag oude en verstofde beelden weer op scherp. De EO zond de 26 deeltjes van de door mij getekende ‘Een verhaal dat groeit’ uit – geschreven door Leo de Vos – en de door mij geproduceerde film ‘Agnus Dei’. Bij talloze exposities in kerken in binnen-, en buitenland mocht mijn werk worden getoond en bleek dat kunst iets te melden heeft, ook aan Christenen.

Wilt u meer weten over Willem? Lees het interview!

 

 

 

 

Grady van den Bosch

Vanuit mijn bedrijfje STUDIO GRADY Art & Arteducation ontwikkel ik mijn kunst en kunsteducatieve projecten. Van huis uit ben ik docent muziek, maar ik ben altijd breed in de kunsten geinteresseerd geweest. Enkele jaren terug heb ik de master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten gedaan.

Ik ben ook actief als beeldend kunstenaar. Veelal met religieuze thema’s, zoals het kruis, de crucifix, de pietà en de opstanding. Ik ben zeer geinteresseerd in de relatie geloof en kunst en ook kerk en kunst.

Naast actief in ArsProDeo ben ik lid van het bestuur van Stichting Platform Kerk & Kunst en was ik verschillende jaren coördinator van de groep Kunst in de Kerk van de Oosterlichtkerk in Huizen en van de Interkerkelijke werkgroep van de Protestantse Gemeente Huizen. Ik ben redacteur bij de kunstwebsite ArtWay en schrijf daarvoor o.a. Beeldmeditaties bij hedendaagse kunst. In de begintijd was ik bij ArsProDeo betrokken, en sinds 2015 opnieuw.

Website www.gradyvandenbosch.nl

Facebook, LinkedIn, YouTube, Pinterest, Instagram

(Grady is in maart 2022 gestopt als lid van de werkgroep, zij is opgevolgd door Ingrid Slaa. Info volgt)

 

 

 

 

 

 

Annewil Jansen

Ik heb mijn opleiding als leraar beeldende kunst gevolgd aan de Chr. Hogeschool Windesheim in Zwolle, nu ArtEz. In 2007 heb ik een stap gezet om mij als zelfstandig beeldend kunstenaar te gaan ontwikkelen. Naast eigen beeldend werk, geef ik lessen voor volwassenen en kunsteducatie voor kinderen op school.
Voor Memory museum in Nijverdal lessen ontwikkeld over Hoop, hoopvolle tekeningen van kinderen in oorlogssituaties.
Tijdens een symposium in 2013 in atelier an der Donau, Pöchlarn, Oostenrijk (geboorteplaats van Oskar Kokoschka) ontving ik voor mijn werk Donau Tanz een Oscar Kokoschka award.

Beeldende kunst wordt in steeds meer kerken een belangrijk onderdeel in de liturgie. Dat is vooral zichtbaar tijdens de grote feesten als Pasen en Pinksteren. Het is mooi dat mensen door beelden hun levensverhalen kunnen spiegelen. Een ontwikkeling die groeit. Door mensen met kunstworkshops te betrekken bij het grote verhaal van de Eeuwige, is voor mij de motivatie om mee te werken aan ArsproDeo: hedendaagse, goede kunst in kerken en vieringen een plaats geven, net zoals muziek dat altijd al is geweest.

Jaarlijks werk ik een of twee weken in het kerkje in Ginnum, voor bezinning en beeldende experimenten. Ik werk als kunstenaar mee aan Feest van de Geest Groningen /noord Drenthe en maak werk voor Expressions for Justice van IJM.

www.kunst7.nl

 

 

 

 

Leo de Vos

Ik ben Leo de Vos, pensionado die het nooit druk heeft. Mijn relatie tot kunst is dat ik het speel, er graag naar kijk en er zelfs over nadenk.

Willem vroeg mij voor ArsProDeo om teksten te maken en te redigeren, de website contentmatig en structureel te reorganiseren en kunst te fotograferen.

Website: www.leodevos.nl

Facebook, Youtube, Soundcloud en Linkedin

 

 

 

 

 

Wiebe van Dingen

Mijn nieuwsgierige aard en een dosis vrijmoedigheid brachten mij op plaatsen waar creatieve mensen hun wereld voor mij openden. Van tuin tot werkschuur en atelier, steeds was daar een bevlogenheid die de aanzet was tot onderzoek, experiment en studie.
De combinatie van werken met mensen, hout, (edel-) metaal, enz. geeft mij grote voldoening. Ik inspireer en deel mijn ervaring als 1e gr docent Kunstvakken in het Voortgezet Onderwijs.
Daarnaast is mijn eigen ontwikkeling als beeldend kunstenaar voortdurend in beweging. Mijn beeldend werk gaat vaak over de gebroken mens, heelheid, genezing, emotie, visualisatie van woorden uit de Bijbel. Eenvoud spreekt daarin een krachtige taal. Het materiaal is wisselend.
Tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum, 40 jaar geleden, ben ik gegrepen door de Gebedsnoot. Dit object houdt mij bij de les: stil zijn voor God en luisteren naar Zijn instructies. Onlangs, in 2017, was de expositie “Small Wonders” in het Rijksmuseum. Ik mocht hiervoor gebedsnootjes leveren. Deze door mij zelfgemaakte kleine ‘reisaltaartjes’ werden en worden meegenomen naar alle hoeken van de wereld.
Wilt u meer weten over Wiebe en de Gebedsnoot, bezoek de website www.wiebevandingen.com of www.gebedsnoot.nl

 

 

 

 

Er is al jarenlang een vaste kern. Daarnaast zijn er wisselende werkgroepleden. Zo waren o.a. bij de werkgroep betrokken: Rozanne de Bruijne, kunsthistorica en betrokken bij diverse musea. Miranda van Holland, voormalig DJ, kunsthistorica en religiewetenschapster, Ds. Jan Glazema (actief met kunst in de kerk) en Davitha van de Kuilen, kunstenaar en kunsteducator (master).

Tevens nemen al meer dan dertig kunstenaars deel aan de kring. Zie de pagina Deelnemende Kunstenaars.

 

Wilt u ons bereiken? Zie onze contactpagina.