Marijke Snoek

De serie Binnenstebuiten gaat over de emoties van de Passie en Paaspersonen uit het nieuwe testament. De emoties worden via de ogen van binnen naar buiten gebracht en zo aan de kijker getoond.

Vanaf de tijd dat ik studeerde aan De Foudgumse School (www.defougumseschool.nl, de kleinste en noordelijkste academie voor de nieuwe schilderkunst), ben ik bezig met het thema ‘ONLINE EN ONDERWEG’.  Dit is een eigentijds thema dat mij steeds opnieuw inspireert en waarmee ik nog jaren vooruit kan. Mijn huidige techniek is olieverf op doek. Graag schilder ik met mijn eigen eigentijdse ideeën of concepten.

In mijn huidige ontwikkeling, merk ik dat ik zó wil schilderen, dat de kijker in het schilderij wordt gezogen, zodat hij/zij onderdeel wordt van het gebeuren op het doek. Hoe meer ik me als schilder inleef in de situatie, in het idee of concept van mijn denken, hoe beter het schilderij er voor mij uit zal gaan zien. Het gaat er mij niet alleen om dat mijn ideeën of concepten een simpele vertaling worden van ‘mensen die (altijd) online zijn’, en/of van ‘mensen die (altijd) onderweg zijn’, maar dat de werkelijkheid achter dit beeld een werkelijkheid is die de kijker aangaat, die over hem/haarzelf gaat, die een andere, diepere werkelijkheid laat zien: een ‘onzichtbare’ werkelijkheid. Bijvoorbeeld: werkdruk, stress, eenzaamheid, leegte etc., maar ook de schoonheid van Gods schepping, de manier waarop het licht ergens op valt, de schoonheid van het leven! Een voorbeeld kunt u zien in het schilderij ‘Rustplaats in de Bovenzaal’.