Wiebe van Dingen

Beeldend kunstenaar, ervaring als docent kunstvakken en docent O&O (Onderzoek & Ontwerp), lesgeven en inspireren in een natuurlijke en rustige omgeving leiden tot mijn 3D beelden.

Een onderzoekende aard en een dosis vrijmoedigheid brachten mij op plaatsen waar creatieve mensen hun wereld voor mij openden. Van tuin tot werkschuur en atelier, steeds was daar de prikkel van verwondering die aanzet tot onderzoek, experiment en studie. Deze dingen hebben mij gevormd tot kunstenaar.

Voorafgaand aan mijn werk in het Voortgezet onderwijs (20 jaar) heb ik ervaring opgedaan in machinale houtbewerking, techniek, metaalbewerking en het ontwerpen en smeden van edelmetaal tot prachtige sieraden. De mens en de natuur met z’n prachtige verschijningsvormen en structuren zijn een blijvende inspiratiebron.

Abraham wordt de vader van alle gelovigen genoemd, zegt de Bijbel. Door te kijken naar het leven van Abraham leer ik van hoe dichtbij en persoonlijk de schepper met mensen om gaat. Keuzes die gemaakt dienen te worden om vooruit te komen, vergeving te ontvangen voor fouten, hoop vinden in beloften van dezelfde God, maken mij klein en dagen mij uit om op te staan en te gaan werken.

Op m’n 27 bezocht ik het Rijksmuseum en werd ik door een bijzonder object getroffen. De gebedsnoot. Vanaf toen ontwikkelde zich een interessant creatief proces. Ik begon gebedsnootjes te maken. De beelden die in de loop van de tijd zijn ontstaan kunnen ingezet worden als liturgische objecten, als beeldmeditatie en als inspirerende kunst voor die speciale gelegenheid.

 

wiebevandingen@gmail.com

www.gebedsnoot.nl en http://www.wiebevandingen.com

Videoportret van Wiebe van Dingen (‘Zoeken en vinden’): https://youtu.be/3jpDK9UO5jM  en met Engelse ondertiteling (English subtitles): https://youtu.be/DzQb3EmwMNU